gototopgototop
  1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Úrnapi körmenet A pünkösd utáni második csütörtök, a Szentháromság vasárnapját követő csütörtök. Hazánkban pedig az ezt követő vasárnapon van Úrnapja. Ez a nap az Oltáriszentségben jelen levő Jézus Krisztus ünnepe. IV. Orbán pápa 1264-ben rendelte el ezt az ünnepet, s az ő megbízásából Aquinói Szent Tamás írta meg e nap liturgikus szövegeit! Az ünnepi szentmise után kivonulnak a hívek a templomból és megkerülik azt. Elöl két ministráns fiú viseli a keresztet.

Bátmonostoron szokás, hogy a kislányok, nagylányok népviseleti ruhába öltözve – napjainkban is – vonulnak fel. A templomnak hat lobogója van. Ebből négy hófehér gépi hímzésű slingelt, kettő pedig színes kézi hímzésű. A kereszt két oldalán két nagylány visz egy pár fehér lobogót Bátmonostor felirattal. Utánuk vonulnak kis kosarakkal a karjukon, mely tele van virágszirommal, ezt szórják végig az úton. Ezután vonulnak a Mária – lányok a Szűz Mária szoborral. Vállukon tenyérnyi széles égszínkék szalag átvetve. Mária – lányok hajadonok lehettek régen és most is. A szobrot rudak segítségével a vállukon vitték. Őket követi a föltámadt Krisztust jelképező szobrot vivő férfi. Két oldalán népviseleti ruhába öltöztetve két nagylány viszi a színes lobogókat. Majd következik a baldahimot /fölhőt/ vivő négy férfi. A fölhő alatt a föltámadást jelképező gyertyát vivő férfi megy, utána a pap kezében az Oltáriszentséggel. Az Oltáriszentség benne van mostranciába, mely egy aranyozott díszes szentségtartó. Őket követi a harmadik lobogópár. Ezután vonulnak a hívek.

Az 1960-as évekig volt a faluban négy kápolnaépület, mely a templomtól a négy égtáj irányában helyezkedett el. Házaknál, kerítésbe volt beépítve és a körmenet ezt a négy kápolnát érintve vonult végig a faluban. Mind a négy helyén megálltak és elvégezték a szertartást. Majd visszavonultak a templomba, elénekelték a Te Deumot, mellyel befejeződött az ünnep. Mivel később a kormány betiltotta a házakhoz való vonulást, így pár éven keresztül a templomon belül oldották meg a helybeliek. Az 1970-es évek közepe táján bátorkodtak a templomkert négy sarkában asztalokat oltárként elhelyezni. Ezeket virágokkal díszítve, az asztalokra feszületet helyezve végezték, végzik ma is a szertartást. Ezeket a jelképes oltárokat most is ugyanazon családok állítják, akiknek a házánál volt régen a kápolna. Az egyik család harminc éve beköltözött Bajára és azóta is minden évben Úrnap reggelén megjelennek a templomkertben, hoznak asztalt, szőnyeget, gyertyatartót, virágot és elkészítik az oltárt.

A 2014-es körmenet képei itt megtekinthetők.

Videógaléria

Képgaléria

Térkép