gototopgototop
  1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Bátmonostor híres szülötte

Papp István feleségévelPapp István szabó mester és a népművészet mestere.

Bátmonostoron született, nevelkedett, tanult és alapított családot Papp István szabómester, akinek élethitvallása volt a népviseletek elkészítése. A környék összes tánccsoportja ismerte. Ő újította fel az elnyűtt ruhákat, s varrt helyettük másikat. Több mint negyven éve varrt a község „Tóni Pistája”. Egész gyűjteménye volt a csodálatosabbnál csodálatosabb öltözékekből, legyen az férfi-,vagy női viselet. A legrégebbi ruhadarab az 1850-es évekből származik, és vannak olyan felsőruházatai, amit az 1900-as években készítettek. Mivel Bátmonostor környéke szerb, horvát, német és magyarlakta terület, közülük szinte valamennyi díszes ruhának ismerte a mintázatát, anyagát, varrásának fortélyát. Édesanyja és száz évre visszamenőleg a családban még hat őse híres varrónő volt. Ötéves kora óta gyűjtötte a mintákat, a ruhaanyagokat. Később már tudatosan gyűjtötte a népviselet „maradványait”. Innen ismerte a nagyon régi mintákat is és azt, hogy melyik ruhadarabot milyen anyagból kell elkészíteni. Ahogy változtak az idők, úgy változtak a viseletek is.

1910-től kezdődően szinte minden darabból sikerült megmenteni az eredetit. „Életem a népviselet!” – mondta Papp István. A népviselet szeretete, szükséglete vele született. Kevés település dicsekedhet olyan hiánytalanul teljes, gazdag népviselet-gyűjteménnyel, mint Bátmonostor. Papp István szekrényeit zsúfolásig megtöltik az öreg, de eredeti szépségű ternószoknyák, pruszlikok, bögyös ingek, selyem, tűzött vagy kékfestő kötények, fityulák. Az Árpád utca 6. szám alatti lakásában fellelhetők régi ruházati cikkek, cifra tányérok, korsók, terítők is. Papp István fotóanyagából egy állandó helytörténeti kiállítás nyílt a Művelődési Házban a „Rozmaring Hagyományőrző Néptánccsoport történeti kiállítása és a bátmonostori népviselet bemutatása régi családi fotókon keresztül” címmel, amelyen az 1800-as évek elejéről származó fotókon keresztül napjainkig bemutatjuk a bátmonostori népviseletet, és a tánccsoportról szóló összes újságcikk, emléklap megtekinthető. Papp István tudatosan kereste, kutatta a régi házakban, a tiszta szobában vagy a már padláson rejtőző holmikat. Ebből a gyűjteményből rekonstruálható a bátmonostori emberek, egyszerű gazdák életének minden mozzanata. Szenvedélyesen gyűjtötte a népművészeti és tárgyi emlékeket, a paraszti-falusi élet relikviáit. A páratlan helytörténeti kiállítás becsületére válna bármely múzeumnak.

2003. október 18-án vehette át Papp /Tóni/ István a Díszpolgári címet Korsós Jánostól, Bátmonostor polgármesterétől. Hirtelen bekövetkezett halála tátongó sebet ejtett községünk kulturális életében. Ezért szeretnénk méltó módon bemutatni „élete munkáját”, hogy minél több emberhez eljuthasson áldozatos munkájának gyümölcse; a bátmonostori magángyűjtemény.

EMLÉKÉT KEGYELETTEL MEGŐRIZZÜK!

Videógaléria

Képgaléria

Térkép